2018 év végi helyzetjelentés

Egyre kevesebb időt tudok az oldal frissítésére fordítani, illetve az a korábbi trend hogy szinte minden fontosabb vadászatról/ kutyás eseményről naplót vezettem, sajnos már nem működik. Az elmúlt időszakban roppant mennyiségű élmény, információ, esemény történt életünkben, melyekre jórészt jó szájízzel gondolok vissza, de történt pár negatívum is.

Kezdjük a rosszal: Vágta és Vihar után 2018 augusztus 8-án reggel elvesztettük Magasparti Rutinos Lucát is. Luca 10 éves múlt ezen a nyáron, és igazából semmi komoly baja nem volt élete során. Ivartalanítottuk 8 évesen amikor kivontuk a tenyésztésből, ezért is értetlenül álltunk az emlőgyulladásos tünetek felett. Orvosunk  körültekintően kezelte, de sajnos néhány hét alatt a kutya feladta a harcot. Építkezés kellős közepén, roppant családi káosz közepette temettük a fiatal tölgy alá. Nehezen érintett a dolog, de sajnos ez az élet rendje….

Kutyáink létszáma 12, fele nyugdíjas fele ifjú titán. Bármennyire is önsanyargatás és talán mások szemében butaság is, nem vagyok képes megválni az öreg kutyáinktól csak azért mert már nem hoznak hasznot…. Számomra elképzelhetetlen, hogy a vadásztársamat, a családunk részét kukába dobjam. Igaz jelentősen megnehezíti a fiatal generációk nevelését illetve az előrelépést, de rosszul vagyok azoktól akik erre képesek.

Elkeseredetten próbálok egyedi és állományunktól idegen vonalú minőségi tenyészkant beszerezni, de rendre kudarcba fulladnak a próbálkozásaink. Pénzt energiát továbbra sem sajnálok erre , azonban a hármas együttállás csaknem akar összeállni. A Szép is – Jó is – egészséges is hármas együttállás már nem található meg az állomány nagy részében. Jelenleg 7 hónapos kant tartottam vissza Orkán és Bella párosításából , azonban a mára tucatáruvá vált vérvonal előrelépést nem fog biztosítani, de legalább egy kitűnő típusú és idegrendszerű kan cseperedik fel a pótolhatatlan öreg Alfonz mellett. Az idegenből vásárolt kanok az elmúlt 10 éveben Vágta kivételével rendre elvéreztek…

A kiállításokat egyre inkább hanyagolom, mivel az a tapasztalatom, hogy elképesztő méreteket öltött a korrupció, szakmaiatlan döntések születnek, és ezzel szeretett fajtánkat még inkább romba döntjük. Rendre hátborzongató eredményeket produkálnak a bíróink, szabad kezet kapva önkényesen nem a fajta építése hanem valami egészen más a cél.  Nem szeretek asszisztálni ezekhez a dolgokhoz, sem pénzt sem időt nem vagyok hajlandó erre a lassan bohóckodásszámba menő kiállításosdiba fektetni. Sajnos oda jutottunk hogy egyesek lubickolnak az álsikerek mámorában, az igazán jó típusú kutyák pedig egyrészt eltűnnek másrészt megalázóan gyenge eredményeket érnek el.

Ha minden igaz elértem az “Ezüstkoszorús Mestertenyésztő” minősítést. 

Munka oldalon idén és tavaly is rendszeresen szerveztem vizsgára vadászatokra felkészítő tanfolyamot. Az OMVK kynológiai bizottságának tagjaként – a kamara égisze alatt is – VAV-ra felkészítő gyakorlásokat tréningeket szerveztem illetve a megyei kynológussal Kiss Norberttel VAV vizsgákat szerveztünk és bonyolítottunk le.  20  hazai és külföldi kutya eredményes VAV vagy magasabb szintű eredményes vizsgájához járultam hozzá. Általunk tenyésztett kutyáink szép sikereket értek el ismét hazai és nemzetközi versenyeken. Gratulálok a tulajdonosoknak.

A vadászatok folynak, az év végéig közel negyven vadásznapot dolgoznak a kutyáink. 

Tél végi kora tavaszi tüzeléssel várjuk a jövő évi tenyészszezont, jövőre elképzelhető hogy 4-5 alom is születik kennelünkben. Találtam pár ígéretesnek tűnő kant, illetve több olyan szukánktól is almot kell lehoznunk akinek az “idő ketyeg”, ezért ez egy rendhagyó év lesz az alomszám terén. Előjegyzéseket veszünk még fel, további infók a “Kölykök” menüpontban lesznek majd elérhetők.     

Written by