Erdőgyöngye Vadász Arabella

Piszkei Dicső X Otiska Lola

22026_876323982422166_982030159511227823_n            

Bella 2014.június 07.-én született az Erdőgyöngye Vadász kennelben. Története kalandosnak is mondható, kicsit vissza kell mennünk az időben.

2012-ben Bakos László vásárolt tőlem egy ígéretes szuka kölyköt Gyurkóvári Bájost, aki sajnos röviddel az új otthonába kerülését követően baleset következtében elpusztult. Ezt követően László kért, ha tudok minőségi kölyköt akkor jelezzem neki. Pár hónap múlva meglátogattam Sebastjan barátomat Szlovéniában, ahol Alfonz fedezéséből születtek kölykök. Az alom anyja Becsali-Beszélgetős Dorka egy típusos szuka volt, kiváló vadászkutya, mentes csípővel. Az alomban felfigyeltem egy kis szukára – Lolára. Első választású szuka kölyköt szerettem volna hozni ebből a párosításból, azonban látva Lászlóék bánatát, felajánlottam nekik hogy átadom a választás jogát, és így elhoztuk Lolát az Otiska kennelből. Lola szépen cseperedett, Laciék szorgalmasan gyűjtötték vele az eredményeket, mind a vadászati képességei mind a külleme kiváló, csípője mentes.

Innentől a történet másik szálra vált… 2013 januárjában lehetőségem nyílt fedeztetni Piszkei Dicsővel – aki minden téren kimeríti a magyar vizsla fogalmát. Igen nagy energiákat megmozgatva – anyagi szempontból már-már erőn felül –  sikerült Lucát befedeztetni Dicsővel. Izgatottan vártuk az eredményt, de Lucának gyanúsan kicsi volt a hasa, végül 4 ultrahang és 2 különböző doktor sem tudta pontosan megmondani hogy mi újság odabent. Végül nem indult be az ellés, 1 hetet ráhúzott a kutya, ellésbeindítás eredménytelen maradt, ezért császármetszést hajtott végre állatorvosunk,  kiderült hogy 2 kan kölyök lakott odabent. Kicsit elkeseredtem, de úgy döntöttem megtartom mindkettőt, még akár foghatunk is egy jó kutyát. Kiváló karakter lett mindkettő, reprezentáns küllemmel. 9 hónapos korukig neveltem őket, mikor előszűrtük diszpláziára őket, és mindkettőnek súlyos fokozatú lett a csípője. Ekkor dőlt össze bennem egy világ. Minden korábbi elvem és tervem összeomlott. A kis létszámú alomra tekintettel rendelkezésemre állt egy fedezés Dicsőtől, amit úgy döntöttem a saját állományomra nem használok fel. Itt érnek össze a szálak és kezd kibontakozni Bella a történetből…. Bakos László 2014 tavaszán segítségemet kérte Lola fedeztetésének kérdésében, én ekkor felajánlottam hogy átadom a Dicső fedezési lehetőséget neki,  első választású kölyökért.

Így  lehetett egy kis Dicsőm, és egy kis Lolám is egyben. Megszületett az alom, 3 szuka és 5 kan. Arabellát választottam magamnak.

Erős csontú, de mégis elegáns, rendkívül stabil idegrendszerű és emberközpontú kutya. Diszpláziaszűrés eredménye Mentes.

2016 december: Bellát sikerült bevadászni, számos vadászaton bizonyított, még van munkánk bőven, de már most is átlag feletti a teljesítménye.

2020: Roppant emberközpontú, a családért mindenre képes karakter. A megfelelni akarás nagyon erős benne, ezért a fegyelme, irányíthatósága kiváló. Igazi munkagép, szárazon és vízen végtelenségig kitartó, apportja , orrjósága kiváló. dúvad gyűlölete átlag feletti. Öröm vele együtt dolgozni. 

HDA 105:105

ED0

Tenyészszemle: “Tenyészthető”

Alapvizsga: “Kiválóan megfelelt”

Vadászati alkalmassági vizsga VAV

4XRes.CAC

   

 

dsc_05341 dsc_05671dsc_04021dsc_05171dsc_04741dsc_04671dsc_04601