Gyurkóvári Léna

Léna:
Az egész sztori vele kezdődött……
2005-ben történt, hogy egyre jobban kezdett érdekelni a rövidszőrű magyar vizsla, mint kutyafajta. Tudatosan kezdtem a kutyás újságokban és szakirodalomban keresni a fajtáról szóló írásokat, és tágra nyílt szemekkel ‘vizslattam’ az utcán sétáló, vagy udvarokban fellelhető ilyen fajtájú ebeket.
Gyermekkori álmom volt egy ilyen eb, de ’beszerzése’ még csak gondolati síkon érlelődött.
Aztán egy nap munka közben kollégám véletlenül ’feldobta’, hogy van két kölyök nála, ha érdekel az enyém lehet az egyik. A hallottak felvillanyoztak, és párommal megvitatva a dolgot arra az elhatározásra jutottunk, hogy megnézzük, és ha megtetszik akkor magunkhoz vesszük.
Hát megtetszett….
Lénának neveztük az akkor 4 hónapos szuka kölyköt, aki első találkozásunkkor nagyon barátságos és nagyon szép kölyök benyomását keltette. Hazaérkezésünkkor azonnal kennelt kezdtünk építeni, ami estére el is készült. A dolog érdekessége, hogy a kutya soha egyetlen percet sem töltött el benne….
Lénával először fegyelmező elemeket kezdtünk tanulni, mivel ebben már jártas voltam öreg német juhászom Gina által.
A német juhászt is nagyon sokra tartom, de Léna olyan hihetetlen gyorsan tanult, és annyira szoros kapcsolat alakult ki köztünk, hogy teljesen magyar vizsla párti lettem.
A fajtával szoros összefüggésben van a vadászat, ezért eldöntöttem hogy vadászkutyát faragok belőle, ezért elvégeztünk egy vadászkutya tanfolyamot, és sikeres VAV vizsgát tettünk.
Innen már nem volt visszaút…..
Az első szezonban lehetőségünk nyílt Jani barátom lévén kipróbálni a kutyát, Léna nagyon szépen teljesített.
Hozzá kell tennem, hogy ma már nevetek azokon a kétségbeesett próbálkozásokon amiket elkövettem Léna ’kiképzése’ során, és meggyőződésem, hogy Léna kivételes karakterének köszönhető, hogy hibáimat javítva megmutatta a helyes utat a kutyakiképzés útvesztőiben.
Rendkívül stabil és embercentrikus kutya, mindent megtesz értem. Kivételes intelligenciával rendelkezik, amit otthon és a vadászatokon is kamatoztat. Ő a falkavezér a Gyurkóváriak közt, öntudatossága, határozottsága és dominanciája tekintélyt parancsoló, emellett agresszívitás soha nem volt tapasztalható tőle, mégis az összes kutya meghajlik akarata előtt.
Vadászaton fáradhatatlan és a végtelenségig kitartó.
Az első pár évben szinte a nap minden percét velünk töltötte, bárhova utaztunk ő is utazott velünk. Ezt a mai napig igényli, ha tehetem ‘cipelem’ is magammal, bárhová megyek.
Küllemileg is igazi magyar vizsla, két dolgot emelnék ki belőle, a fejét és a szőrszínét. Mindkettő extra minőségű.
Léna sajnos nem törzskönyvezett, ezért tenyészértéke nincs. Ennek ellenére –kíváncsiságomból fakadóan – több alom kölyök született utána, a kölykök örökölték kiváló tulajdonságait, és születtek rendkívül jó küllemű és vadászati képességekkel rendelkező utódai is.
Sok értékes tapasztalatot gyűjtöttem a ’gyakorlóalmok’ felnevelése során.
Mivel nem célom törzskönyv nélküli utódok létrehozása és korán felismertem hogy a szaporított almok mekkora kárt okoznak a fajtára nézve , továbbá Léna az utolsó alom megszületését követően majdnem elpusztult, több utóda nem fog születni, ivartalaníttattam.
Remélem még sok évet tudunk együtt eltölteni…..

Tenyészértéke nincs, azonban kihagyhatatlan a csapatból.
Eredményei: VAV vizsga 191/200 pont.