Józsalaki Alfonz

Csokolándy Kalász X Aura vom Ammerholz

542876_364828773571692_228759756_n

Alfonz 2007. március 26.-án született a Józsalaki kennelben.
Hosszas keresgélés után választottam Dr. Bagladi Péter tenyészetét, ahol akkor épp Csokolándy Kalásztól születtek kölykök.
Kalásszal már korábban volt alkalmam megismerkedni, már az első találkozásunkkor nagyon tetszett mind a karaktere, mind pedig a külleme. Az alom anyjával Stolzival pedig volt szerencsém együtt vadászni, kiváló munkájáról tanúbizonyságot tett.
Az alom születését követően rendszeresen nyomon kísértem fejlődésüket, és eltökéltem hogy egy kan kölyköt vásárolok. Alfonz már kölyökként is igazi ‘úriember’ benyomását keltette, büszkén feküdt vagy ült, amíg a többiek körülötte szaladgáltak. Már hamar eldöntöttem, hogy ő lesz az én kutyám, tenyésztője azonban inkább a testvérét javasolta, mondván Alfonz lusta kutya lesz….
Akkoriban kevesebb rálátásom volt a fajtára, azonban láttam, hogy a kis lustaság azonnal felpörög ha szőrmés vagy tollas apport kerül a látószögébe, azt azonnal megszerzi, és magasra tartott fejjel elszalad a többiek elől. Már kicsi kölyökként is rendkívül elegáns mozgása és erős csontozata, egyenes háta volt.
Végül megvásároltam a kis ‘golyófejűt’.
Mivel ő az első ‘papíros’ kutyám, nagy reményeket fűztem hozzá, és már az első naptól kezdve a vadászatra készítettem fel. Rendkívül jó alanynak bizonyult. Mindent apportírozott már egészen kicsi korától fogva, semmitől sem félt. A vízből is elsőre hozott mindent a kacsaszárnytól a műanyag flakonig.
4 hónapos volt, amikor egy csapdába esett rókát kitartóan ugatott hosszú időn keresztül, addig amíg a róka a dróton keresztül szépen orrba nem harapta… Azt hittem hogy itt vége is a kutyának, de ellenkezőleg, vérző orral ugyanúgy támadta.
Még nem volt 6 hónapos sem, amikor szinte kölyökkutyaként eredményes VAV vizsgát tett, és pár hét múlva már önállóan vadászott. Első vadászatán 3 kakast talált, gyönyörűen megállta és a lövést követően be is hozta őket.
Aztán kölyökből kanná cseperedett. Összecsiszolódtunk.
Rendkívül fegyelmezett kiváló vadászkutya vált belőle. Kölyökkori viselkedését megőrizte, ha nincs feladat, szinte nem is létezik. Ha azonban feladatot kap, akkor beizzítja a rakétákat, és üzemi hőfokra kapcsol. Tipikusan a ‘gondolatomat is tudja’ kategoriába tartozik.
Nagyon jól izmolt, erős kutya, nem is nézné ki belőle az ‘idegen’ azt a sebességet, amit a vadászat közben produkál. Mezőn gyors és kitartó, magasra tartott orral keres, szilárdan és kitartóan áll. Elképesztően jó orra van. Az elveszett vadat nemigazán ismeri.
Kiválóan helyt áll szárazon és vízen, eddig szinte az összes kutyával űzhető vadászati módszerben teljesített.
Rendkívül stabil idegrendszere van magasfokú intelligenciával párosulva.
Megszerezte a tenyésztésbe vételhez szükséges vizsgákat, és a munkavizsgákat is, kiállításokon szépen teljesít.
Nagy rámájú, 63 centiméter marmagasságú kan, típusa kölykeiben jól fellelhető.

Eredményei: Interchampion,  Hungária Champion, Hungária Grand Champion, Hungária Show Champion, Hungária Veteran Champion,  3 X HFGY/BOB, BOG II., BOS,  3 X CACIB 5X Res.CACIB,  20 X CAC, 4 XRes.CAC, 2013.05.18. World Dog Show munka osztály kitűnő I/11. CAC, 2011. Special CAC kiállítás ‘Legszebb Kan’, 2014. Celje Winter Winner, 2015. Kaposvár Vadászkutya kiállítás Veterán Best in Show, 2015. Sóskút MVKE Klubkiállítás Veterán Klubgyőztes, Best Veterán

Tenyészszemle: Tenyészthető’ minősítés,
Alapvizsga: 116 pont kiválóan megfelelt,
VAV vizsga : 6 hónaposan 179/200 pont,
Őszi Tenyészvizsga (ÖTV): I. díj,
Vízi-Mezei vizsga (VMV): II. díj,
Diszpláziaszűrés eredménye (26 hónaposan): ”Majdnem mentes” minősítés 105:104 (HDB)

2020.04.27-én Alfonz  rövid betegség után elment. Aki kicsit jobban ismer bennünket az tudja mennyire kötődtem ehhez a kutyához. Kivételes kutya volt, olyan ami egy ember életében csak egyszer adatik meg, bár lehet hogy közrejátszik ebben a hitben az is, hogy mondhatni a legszebb fiatal éveinket vele töltöttük, számtalan élmény kötött össze bennünket, sikerek és kudarcok, amelyeken keresztül roppant sokat tanultam nem csak a kutyákról, vadászatról, természetről, de az emberekről is.

Azt hittem örökké fog élni, de az utolsó hét napban sajnos komoly szenvedés után itt hagyott bennünket. A halála is olyan volt amilyen az élete, méltóságteljes, végtelenségig kitartó, utolsókig küzdő. Szinte már nem volt magánál mégis szüntelenül a közelembe támolygott ha az udvaron voltam. Nem ismertem nála ragaszkodóbb és hűségesebb lényt. Az utolsó napjaiban végig vele voltunk, úgy érzem ami tőlünk telt megtettük. El tudtam köszönni tőle, aztán csendben elment…