Rólunk

……….. A kutyák, az állatok és a természet iránti vonzalmam már kisgyermekkoromban kialakult, és egész eddigi életemet végigkísérte.
Szörnyű csapásként éltem meg a napot, mikor 6 éves koromban az édesapám hazahozott egy kölyökkutyát, én pedig felfedeztem azt az autónk ülésén – aztán közölték hogy a nagyszüleimnek vásárolták. Egy perc leforgása alatt váltam boldog kisemberből elképesztően elkeseredetté.
Teltek az évek és egyre több kisállatot gyűjtöttem magam mellé, csak éppen a hőn áhított kutyára kellett még várnom.
Aztán 15 évesen végre eljött a nagy nap. Spórolt pénzemből megvásároltam Ginát, a német juhász szukát. Ő lett a legjobb barátom, és ő tanított meg a kutyázás rejtelmeire. Gina sajnos már nincs velünk.


A német juhász mellett mindig is a magyar vizsla volt a szívem vágya.
Aztán teljesen váratlanul 10 éve tavasszal egy kollégámtól kaptam Lénát a rövidszőrű magyar vizsla szukát.
Hobbikutyának indult, de csodálatos karaktere és szép külleme teljesen a fajta elkötelezettjévé tett. Lénával már az első szezonban vadászni kezdtünk, kitűnő vadászkutya lett belőle.
Így váltam a magyar vizsla mellett a vadászat rabjává is – vadászvizsgát tettem.


Mivel Léna nem rendelkezett törzskönyvvel, ezért tenyésztési ambícióim nem lehettek vele kapcsolatban, azonban úgy döntöttem a kutyatenyésztés mezsgyéjére lépek, majd hosszas keresgélés után megvásároltam Józsalaki Alfonzot, akivel már a kiállítások világába is bele tudtunk kóstolni. Alfonz szép küllemű nagy rámájú kan, azonban igazi értéke a benne rejlő vadász. Nem kívánhatnék nála jobb vadászkutyát. Alfonzot 2020.04.27-én veszítettük el.  


2008.-ban több fiatal kutyát is vásároltam, de csak egy szuka teljesítette az általam felállított szigorú követelményeket és maradt a tulajdonomban, ő volt Magasparti Rutinos Luca.
Lucára hárultak a kennel alapító szuka terhei. Sajnos Lucát 2018.augusztus 8-án 10 évesen elvesztettük.
Számomra a magyar vizsla elsősorban vadászkutya, ezért csak olyan egyedet állítok tenyésztésbe, amelyik a szükséges vizsgákon túl “élesben”, a vadászterületen is kiválóan megállja a helyét.


Természetesen emellett törekszem a küllemi adottságok fajtastandardnak megfeleltetésére is. A magyar vizsla különlegességét éppen a szép küllem és a kiváló munkaképesség összhangja adja – számomra nem elfogadható a “ronda de munkában jó” illetve a “szép de munkára alkalmatlan” verzió. Minden kutyánk rendelkezik a szükséges egészségügyi szűrésekkel, Csak egészséges egyedet állítunk tenyésztésbe.

Kutyáimat magam képzem, és magam vezetem, a családdal és az általam tenyésztett közel 20 fajta díszállattal együtt élnek, így kutyáim megfelelően szocializálódnak.
Célom hogy az általam tenyésztett “Gyurkóváriak” kiváló vadászkutyák legyenek – mely tulajdonság ötvözi a szép küllemet és a fizikai valamint mentális egészséget.

2007.-től rendszeresen járunk vadászatokra, az elmúlt 12 évben évi átlag 40-60 vadászaton vettek/vesznek részt kutyáink az apróvadszezonban, gyakran 3-5 egymást követő napon. Immár 10. éve nyújtunk segítséget Zalaszentgróton Szenecsár András barátom által lebonyolított társas vadászatokon, illetve gyakran kapunk meghívást a környező vadásztársaságoktól, állami erdészetektől. Nagyvad utánkeresés kapcsán is több eredményes munkát tudhatunk magunk mögött.

Vallom, amelyik kutya ezt a fokú mentális és fizikai terhelést bírja, képes reggeltől estig szélsőséges időjárási viszonyok között is professzionális munkára, annak helye van a tenyésztésben.

 

Baktüttös, 2018. november

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Osadczuk Csaba

                                                                                                                                 Bronzkoszorús Mestertenyésztő

                                                                                                                            OMVK Zala kynológiai bizottság tagja